receptenmix

Via een combinatie van receptjes, eigen interpretaties, luiheid, vertikking alles op de letter te volgen en beschikbare ingrediënten, kwam ik tot dit lekkers.



Wat heb je nodig voor 4 personen met een gewone eetlust? Een ajuin, look (hoeveelheid zelf te kiezen), paprikapoeder, een stuk of zes tomaten, een klein blikje tomatenconcentraat, peper en zout, 2 courgettes, voldoende patatjes voor puree voor 4 personen (dat zijn meer aardappelen dan wanneer je gewoon gekookte aardappelen eet), nootmuskaat, een ei en melk.

Men neme een grote pan en fruit daarin ajuin en look. Bestrooi de ajuin en look met paprikapoeder en laat nog even bakken. Doe er dan gehakt bij. Laat ook het gehakt goed bakken. Net voor alles gaat aanbakken, doe je er de tomaten (instukjes) bij. Laat het allemaal goed sudderen. Laat het vocht wegdampen, maar zorg dat het niet uitdroogt of aanbakt. Peper en zout naar believen. Ik doe zelf bijna nooit zout in het eten, maar zet wel zout op tafel zodat elke eter zelf zijn gerecht naar eigen willekeur kan zouten. Als je een echte 'tomatenbrei' hebt, meng je er nog de tomatenconcentraat doorheen en doe je alles in een ovenschotel.

Als efficiënte kok heb je ondertussen ook al water in een ketel gedaan en op het vuur gezet. Terwijl het water warm wordt, schil je de hoeveelheid aardappelen die je wenst en je gooit ze in het water. Kook ze voldoende gaar (niet te lang, want dan heb je een watersmaak) om puree van te maken. Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, snijd je de courgettes in schijfjes (de schil mag eraan blijven). Als de aardappeltjes bijna gaar zijn, gooi je de schijfjes courgette bij de aardappelen zodat ze nog even kunnen meekoken. Giet alles af. Bedek het tomatenmengsel in de ovenschotel met de schijfjes courgette (opgelet, ze zijn warm, dat kan pijn doen aan de vingertjes).

Doe de aardappelen terug in een pot (neem gewoon dezelfde waar je ze ook in gekookt hebt, dat bespaart afwas). Doe er het rauwe eitje bij, een fikse eetlepel nootmuskaat, wat melk en peper en zout naar believen. Plet alles tot puree. Bedek de laag courgettes met deze puree. Dit gaat het gemakkelijkste met 'een likker' (wat is het officiële woord voor dit? Een likspaan?).

Doe tot slot de ovenschotel nog een 20-tal minuutjes in de oven (180°). Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

wat als we eens wat minder zouden wat alsen?

beetje luiheid boven!

correct zijn 2