op tijd

Elke dag opnieuw is het weer een strijd die we moeten aangaan: de kinders op tijd in bed krijgen. Zodat we ze op tijd terug uit hun bed kunnen halen om ze op tijd op school te droppen. Kunnen wij nog min of meer op tijd op het werk zijn. Dat laatste lukt niet altijd. Eerder zelden. Althans volgens de algemeen aanvaarde definitie van 'op tijd'. Moest mijn woordenboek meer mainstream zijn, zou er geen probleem zijn.

Want, geef toe, ons hele 'op tijd'-systeem is gericht op ochtendmensen. Vroeg uit je bed komen, dàt is discipline. Een indicatie dat je een hard werkend persoon bent. Want ochtendstond heeft blablabla, weet je wel. Lang in je nest liggen - we kunnen het zelfs niet neutraal benoemen - is eerder voor luilakken, voor mensen die niets van leven willen maken. Terwijl er ook zoiets als niet-ochtendmensen bestaan wiens dag wat later begint dan 06:00, maar ook later eindigt.

In dezelfde 24 uur doen deze mensen evenveel dat de disciplinaire ochtendmens, hetzij op andere uren. Maar goed, de informele wetten in onze maatschappij erkennen dit niet, dus proberen wij lustig onze strijd dagelijks verder te zetten om onze kinders op tijd in bed te krijgen. Tis da.



Reacties

Populaire posts van deze blog

wat als we eens wat minder zouden wat alsen?

beetje luiheid boven!

correct zijn 2