ironische dooddoeners

Dooddoeners kunnen soms handig zijn, vooral als je ze zelf gebruikt wanneer je ongewild in een spiraal van andermans gezaag verzeild geraakt. Zit je echter aan de kant van de ontvangen dooddoener, is het iets minder fijn. Zeker als de dooddoener eerder het probleem pijnlijk blootlegt onder het mom dé oplossing aan te dienen.

Zo is er het befaamde (veelal goed bedoelde) 'trek het je niet aan'. Een uitspraak die we in feite altijd gebruiken in een situatie waar de ontvanger van de boodschap zich net wel iets aantrekt en zich ook aantrekt dat hij of zij het zich aantrekt, terwijl hij of zij zich dat helemaal niet wil aantrekken, maar niet goed weet hoe hij of zij zich dat niet moet aantrekken. Het laatste wat op dat moment helpt voor die persoon, is het advies 'trek het je net aan' aangezien dàt net het probleem is en de persoon in kwestie eigenlijk vraagt hoe hij of zij zich dat niet moet aantrekken of het net door het allemaal eens te vertellen, zich niet meer aantrekt.

 'Laat je niet doen', nog zo eentje. De persoon die deze goede raad krijgt, wil aangeven dat ie zich aan het laten doen is of zich gaat laten doen en dat eigenlijk niet fijn vindt of wil voorkomen. Hij of zij vraagt raad hoe dat te doen. De tip 'laat je niet doen', is dus niet erg bevorderend in het proces om zich niet te laten doen. Beter is: 'goh, ja, ik weet het eigenlijk ook niet goed wat je nu best doet.' Tis da.

Reacties

  1. Hahaha! Een pleidooi om nieuwe dooddoeners te bedenken! (die we dan nadien ongetwijfeld ook weer ongelooflijk fout gaan gebruiken)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

wat als we eens wat minder zouden wat alsen?

correct zijn 2

beetje luiheid boven!